Όλοι στην Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη και στη συγκέντρωση των συνδικάτων, 10.30 π.μ., στο Σύνταγμα

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ!

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 21/9/2023

Συγκέντρωση Συνδικάτων, 10.30 π.μ., στο Σύνταγμα

Η κυβέρνηση φέρνει στη βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα Γεωργιάδη ενώ ακόμα είναι ανοιχτές οι πληγές μας από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, με ένα κράτος ικανό να ξεσπιτώνει, να καταστέλλει, να μας βουλιάζει στην ακρίβεια, να μας μπλέκει σε πολέμους, αλλά ανίκανο για τη στοιχειώδη προστασία μας από πλημμύρες, φωτιές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στην πολιτική που θυσιάζει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή για το κέρδος, πολιτική που υπηρέτησαν και οι προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, βάζει ένα λιθαράκι στην ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση μας κατ’ απαίτηση του ΣΕΒ και των εργοδοτών.

Η κυβέρνηση εξασφαλίζει τα υπερκέρδη τους, τη λεγόμενη «ανταγωνιστικότητα», με το δικό μας ξεζούμισμα, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη δουλειά ήλιο με ήλιο, την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων. Αυτά προβλέπουν οι διαβόητες «βέλτιστες» ευρωπαϊκές πρακτικές και οδηγίες (βλ. Γερμανία και Αγγλία με τα “zero hours contracts”). Αυτά θέλουν να νομοθετήσουν επεκτείνοντας το ήδη αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο.

Τι φέρνει το νομοσχέδιο για όσους εργαζόμαστε σε τηλεφωνικά κέντρα, δημοσκοπήσεις, security, κέντρα αισθητικής, ΜΚΟ;

 • Δουλειά 13 ώρες τη μέρα, με μόνη αλλαγή, οι επιπλέον ώρες (πέραν του 8ώρου), να δηλώνονται σε άλλον ΑΦΜ εργοδότη (πολλαπλή εργασία). Δώρο σε ομίλους εταιρειών στη φύλαξη (security) και στην εξυπηρέτηση πελατών, καθώς, όπως ξέρουμε οι εταιρείες αυτές έχουν θυγατρικές εταιρείες (διαφορετικό ΑΦΜ). 13 ώρες δουλειά λοιπόν πότε σε οποιοδήποτε έργο, όπως και όταν βολεύει την εταιρεία.
 • Με την πολλαπλή εργασία, οι ώρες πέρα του 8ωρου δεν θεωρούνται πια ως υπερωριακή εργασία και δεν αποζημιώνονται με προσαύξηση, αλλά σαν κανονικές ώρες εργασίας. Έτσι κι αλλιώς, το νομοσχέδιο δίνει κίνητρο στους εργοδότες που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας να δηλώνουν τις υπερωρίες εκ των υστέρων, δηλαδή θα μαθαίνουμε κυριολεκτικά λίγο πριν σχολάσουμε αν και πόσες ώρες υπερωρία θα κάνουμε.
 • Κατάργηση της πενθήμερης εργασίας και σε επιχειρήσεις που δουλεύουν με βάρδιες όπως τα τηλεφωνικά κέντρα και οι εταιρείες security. Πρακτικά, δυνατότητα για 6ήμερη εργασία με ένα μόνο ρεπό τη βδομάδα αντί για δύο ή αλλιώς δουλειά το Σάββατο για όσους δούλευαν Δευτέρα με Παρασκευή.  Δηλαδή δουλειά ως και 78 ώρες την εβδομάδα!
 • Διάλειμμα εκτός ωραρίου.Η πρόβλεψη για 13 ώρες δουλειάς σημαίνει και την ουσιαστική κατάργηση του διαλείμματος, καθώς με το νόμο Χατζηδάκη το διάλειμμα δεν περιλαμβάνεται στο ωράριο εργασίας.
 • Συμβάσεις μηδενικού χρόνου και «κατά παραγγελία», όπου ο εργοδότης, με ένα λάπτοπ θα μας έχει διαθέσιμους να περιμένουμε ένα sms ή e-mail για να πιάσουμε βάρδια, για να βγει η δουλειά σε ώρες αιχμής και σε ωράριο που τον βολεύει. Δηλαδή, να μαθαίνουμε μια μέρα πριν πότε και εάν θα δουλέψουμε, με ποιους όρους, και με τι μισθό, νομιμοποιώντας το απαράδεκτο καθεστώς της δουλειάς με μπλοκάκι στις εταιρείες δημοσκοπήσεων.
 • Η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων στα τηλεφωνικά κέντρα και στις ΜΚΟ δουλεύουμε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το νομοσχέδιο προβλέπει απόλυση πριν λήξει η σύμβαση χωρίς καμία αποζημίωση.
 • Ποινικοποιεί το δικαίωμα της διεκδίκησης και της συνδικαλιστικής δράσης, με στόχο να περάσουν όλα αυτά χωρίς να κουνηθεί φύλλο, ενώ ήδη το σωματείο μας δέχεται δεκάδες καταγγελίες για αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Το νομοσχέδιο προβλέπει ποινές και πρόστιμα για τους συναδέλφους που υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους με απεργία και περιφρουρούν την απεργία τους. Προσθέτει ένα ακόμα όπλο στους εργοδότες όπως έκαναν οι προηγούμενοι νόμοι Χατζηδάκη και Αχτσιόγλου.

Πρόοδος και ανάπτυξη για ποιον;

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου ποιους πραγματικά ωφελούν;  Μια οικογένεια με δύο ενήλικες που θα δουλεύουν 26 ώρες το 24ωρο; Είναι πρόοδος και εξέλιξη η εργασία 13 ώρες τη μέρα, 150 χρόνια περίπου μετά την καθιέρωση του 8ώρου; Είναι πρόοδος να δίνουμε 5 επιπλέον ώρες από τη ζωή μας στα αφεντικά, 5 επιπλέον ώρες από την ξεκούραση μας, από την ψυχαγωγία μας, από την ενασχόληση με την οικογένεια μας; Είναι συναινετική και με ελεύθερη βούληση η «επιλογή» της 13ωρης εργασίας όταν ο μισθός μας τελειώνει το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα;

 • Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Το νομοσχέδιο έρχεται κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων, που νόμιμα πλέον, θα μπορούν να μας “ξεζουμίζουν”, συμπληρώνοντας τις προηγούμενες αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη. Είναι ξεκάθαρο ότι οι μεγάλοι όμιλοι μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτά τα νέα μέτρα!

Το πραγματικά σύγχρονο και αναγκαίο, είναι το 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με σταθερή και μόνιμη δουλειά. Για αυτά θα παλέψουμε, κόντρα στα νομοθετήματα που μας βάζουν «το πιστόλι στον κρόταφο».

Δε θα συνηθίσουμε τη βαρβαρότητα και την αποκτήνωση. Έχουμε τη δύναμη να βάλουμε τη δικιά μας σφραγίδα στις εξελίξεις. Εμείς επιβάλλαμε να μην περάσει στα ψιλά το έγκλημα στα Τέμπη, εμείς φωνάξαμε για το έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά, εμείς οργανώνουμε την αλληλεγγύη στις φωτιές και τις πλημμύρες. Τη δύναμη μας την ξέρουν και την υπολογίζουν και η καλύτερη απόδειξη είναι ότι πλάι σε κάθε αντεργατικό χτύπημα, φροντίζουν να πάρουν τα μέτρα τους ενισχύοντας την καταστολή και την τρομοκρατία. Τρέμουν την οργανωμένη μας απάντηση!

Έχουμε φωτεινά παραδείγματα όπου νόμοι έμειναν στα χαρτιά, που αγώνες νίκησαν (cosco, efood, οικοδόμοι, ΛΑΡΚΟ), που βάλαμε εμπόδια σε απολύσεις, απλήρωτη εργασία, χειροτέρευση εργασιακών συνθηκών, αυθαιρεσίες.

Αυτό θα κάνουμε και τώρα γιατί έχουμε οδηγό το πως θα μπορούσαμε να ζούμε στον 21ο αιώνα, αν αξιοποιούνταν όλη αυτή η πρόοδος και η τεχνολογία που περνάει από τα χέρια μας για την ικανοποίηση των αναγκών μας.

 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ – 7ΩΡΟ – 5ΜΕΡΟ – 35ΩΡΟ
 • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ 13 ΩΡΕΣ ΤΗ ΜΕΡΑ – 6 ΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΒΔΟΜΑΔΑ
 • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΧΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ZEROHOUR ΚΑΙ ON DEMAND
 • ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 74
 • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Attachments