26 Νοέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! Κάνουμε lockdown στην πολιτική κυβέρνησης και εργοδοτών!

Σχεδόν έξι μήνες μετά το τέλος της πρώτης καραντίνας, η κυβέρνηση μας άφησε αθωράκιστους μπροστά στο αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ενώ ήταν η πραγματικά υπεύθυνη στάση των εργαζομένων και η αυτοθυσία του νοσηλευτικού προσωπικού τον προηγούμενο Μάρτη που συνέβαλλε σημαντικά ώστε τα κρούσματα να είναι στις αρχές Ιουλίου 20 πανελλαδικά, με 2 μόνο από αυτά στην Αττική, η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο που κερδίσαμε για να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής μας, μέτρα που θα αναχαίτιζαν πιο αποτελεσματικά το επερχόμενο δεύτερο κύμα.

            Ένα ερώτημα που εύλογα λοιπόν βασανίζει πολλούς συναδέλφους είναι πως από την «αισιοδοξία» και το κυβερνητικό «success story» των αρχών του καλοκαιριού οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση με τα χιλιάδες κρούσματα και τους δεκάδες νεκρούς καθημερινά. Πως οδηγηθήκαμε σε μια δεύτερη γενικευμένη καραντίνα, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τη δουλειά, τα εισοδήματα, τα δικαιώματα και την κοινωνική μας ζωή.

            Αρκεί μια σύντομη ανασκόπηση για τα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης από τον Μάη ως τον Νοέμβρη για να βρούμε την απάντηση.  Τι έκανε και τι δεν έκανε. Τι υπαγόρευσε την πολιτική της και ποιοι ωφελούνται από αυτήν.

Τι έκανε η κυβέρνηση:

 • Αγνόησε επιδεικτικά όσα μέτρα επανειλημμένα και επίμονα πρότειναν επιστήμονες, υγειονομικοί, συνδικάτα και άλλοι μαζικοί φορείς, επιλέγοντας να πορευθεί αποκλειστικά με την προκλητική επίκληση της περίφημης «ατομικής ευθύνης».
 • Ψήφισε τον Πτωχευτικό Νόμο για το ξεσπίτωμα του λαού υπέρ των τραπεζών και των κορακιών των funds.
 • Ψήφισε νόμο κατά των διαδηλώσεων, ραντίζοντας χημικά από το Εφετείο μέχρι και σε καφετέριες στο Γαλάτσι, οδηγώντας στα κρατητήρια 14χρονα.
 • Ψήφισε νομοσχέδιο υπέρ του ΣΕΒ για απλήρωτες υπερωρίες για όσους εργαζόμενους αναγκαστούν να μπουν σε καραντίνα.
 • Έκανε τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο υπέρ εφοπλιστών, μεγαλοξενοδόχων, αεροπορικών και των πολυεθνικών του τουρισμού.
 • Μοίρασε δανεικά και αγύριστα σε βιομήχανους και μεγαλέμπορους τα δισεκατομμύρια των πακέτων τις πανδημίας, ενώ άφησε χιλιάδες εργαζόμενους να ζουν με τα ψίχουλα του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και το θρίλερ των ημερομηνιών καταβολής του βοηθήματος της αναστολής.
 • Έκανε λίστες Πέτσα, μοιράζοντας εκατομμύρια σε καναλάρχες για να διαφημίζουν τις μάσκες αλεξίπτωτα και τα παγουρίνο, για να συκοφαντούν τους μαθητές που διεκδικούσαν σχολικές αίθουσες ως «αρνητές της μάσκας» και όσους αμφισβητούν την πολιτική της ως «ψεκασμένους», για να παρουσιάζουν περίπου ως εγκληματίες τους νέους στις πλατείες.
 • Πλάσαρε πελατεία και μοίρασε εκατομμύρια στους κλινικάρχες, αναστέλλοντας το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων, μετατρέποντας το δημόσιο σύστημα Υγείας σε σύστημα της μιας νόσου.

Τι δεν έκανε η κυβέρνηση:

 • Δεν εντατικοποίησε τους έλεγχους στους χώρους δουλειάς για την εφαρμογή και αυστηροποίηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας, όταν με δικά της στοιχεία αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Άφησε έτσι την εργοδοσία να ερμηνεύει και να εφαρμόζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως της καπνίσει.
 • Δεν ενίσχυσε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, με επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ. Δεν εξασφάλισε δωρεάν μαζικά τεστ για όλους τους εργαζόμενους.
 • Δεν αποσυμφόρησε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση του στόλου και με επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων, όταν 2000 τουριστικά λεωφορεία κάθονται.
 • Δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα στα σχολεία, δηλαδή 15 παιδιά ανά τάξη και προσλήψεις εκπαιδευτικών. Δεν εξασφάλισε τον εξοπλισμό που απαιτείται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η μάσκα της κυβέρνησης έπεσε!

            Οι εκδηλώσεις εορτασμού του Πολυτεχνείου έσπασαν την απαράδεκτη και άθλια κυβερνητική απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων που στόχο είχε να μη γιορταστεί συμβολικά η φετινή επέτειος, να μη δοθεί το μήνυμα στην Αμερικανική Πρεσβεία και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της, να ξεμπερδέψει με το αγωνιστικό μήνυμα. Όμως το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα ακούστηκε πιο πλατιά από ότι μπορούσαν να φανταστούν.

            Απέναντι στη συντεταγμένη συμβολική πορεία που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, στην οποία συμμετείχαν και τα σωματεία μας, η κυβέρνηση έστειλε Αστυνομία, απάντησε με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, δεκάδες προσαγωγές στο σωρό, προκάλεσε τραυματισμούς διαδηλωτών ακόμη και κατά την αποχώρησή τους.

            Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ δε θα σταματήσει εδώ. Αντιμετωπίζει την πανδημία ως μια χρυσή ευκαιρία για να εφαρμόσει νέα αντιδραστικά μέτρα και για να περάσει στην κυριολεξία τις ανατροπές του αιώνα, με στόχο να πληρώσουμε τη νέα κρίση. Ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο που:

 • Θα καταργεί το 8ωρο και θα επιβάλλει 10ωρα παντού και μάλιστα απλήρωτα για τις δύο επιπλέον ώρες. Το δικαίωμα αυτό θα είναι διευθυντικό, θα υλοποιείται μονομερώς και χωρίς δυνατότητα του εργαζόμενου να αρνηθεί, καταργώντας το ωράριο στην πράξη.
 • Θα καταργεί την Κυριακάτικη Αργία.
 • Θα ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και θα απαγορεύει την απεργία.

26 Νοέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Διεκδικούμε:

 • Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.
 • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης.
 • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.
 • Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος.
 • Τα αποτελέσματα των τεστ Covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.
 • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των γραφείων και των αποθηκών.
 • Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
 • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τώρα χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δομών Υγείας.
 • Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων στα ΜΜΜ, για να μειωθεί και η πληρότητα ανά δρομολόγιο

Attachments