Η ΜΚΟ Caritas Hellas απολύει έγκυο συναδέλφισσα!

Για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με το «ανθρωπιστικό» πρόσωπο των ΜΚΟ. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Η ΜΚΟ CARITAS HELLAS ΑΠΟΛΥΕΙ ΕΓΚΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ!

Σε καμία περίπτωση δεν μας ξαφνιάζει η επίθεση αυτή από τη μεριά της εργοδοσίας, έχει όμως μεγάλη σημασία το πόσο απροκάλυπτα πλέον γίνεται αυτή η επίθεση. Επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τη θέση του Σωματείου μας ότι οι ΜΚΟ λειτουργούν ακριβώς όπως κάθε εργοδοσία και μάλιστα από τις πιο σκληρές. Αναδεικνύει επίσης την ανάγκη για ΣΣΕ που θα προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων με ένα από τα πιο κύρια να είναι η προστασία της μητρότητας αλλά και την ανάγκη οργάνωσης στο Σωματείο.

Η συναδέλφισσα, που βρίσκεται στον έβδομο μήνα εγκυμοσύνης, είχε την διαβεβαίωση της ΜΚΟ πως η θέση εργασίας της θα διατηρηθεί για όλο το διάστημα της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Προσκόμισε μάλιστα και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού κλπ) ώστε να προχωρήσει το ζήτημα της άδειας της. Δεκαπέντε μέρες πριν τη λήξη της σύμβασης η ΜΚΟ την ενημέρωσε πως δεν θα ανανεωθεί. Όταν η συναδέλφισσα -δικαίως- ζήτησε να μάθει τον λόγο της μη ανανέωσης, η απάντηση που πήρε ήταν ότι «κάποια στιγμή οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν ανανεώνονται» και ότι «προέκυψε πρόβλημα με τον χρηματοδότη» και πως «δεν είναι απόλυση είναι λήξη σύμβασης». Όλα αυτά βέβαια ενώ η θέση εξακολουθεί να υπάρχει κανονικά και το πρόγραμμα να συνεχίζεται. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εργαζόμενη είχε προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι βρίσκεται σε κύηση υψηλού κινδύνου.

Βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους «ανθρωπιστές» των ΜΚΟ. Αν και όπως είδαμε στο σάιτ της CARITAS HELLAS “Ηθικές και πνευματικές μας αξίες είναι η ισότητα, η αξιοπρέπεια, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός” στην πράξη μάλλον τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Να σημειωθεί επίσης πως η συναδέλφισσα εργάζεται σε πρόγραμμα εργασιακής συμβουλευτικής για πρόσφυγες και μετανάστες το οποίο χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Χρηματοδοτούνται, κοινώς, για να βρίσκουν δουλειά σε πρόσφυγες και μετανάστες, όταν τιμωρούν με απόλυση μια εργαζόμενη επειδή έμεινε έγκυος!

Η αλήθεια είναι ότι η συναδέλφισσα απολύεται ακριβώς επειδή είναι έγκυος!

Εκμεταλλευόμενη τις αντεργατικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων (μεταξύ των οποίων και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου) η CARITAS HELLAS δείχνει αυτό που πραγματικά είναι. Μια «εταιρεία παροχής ανθρωπισμού» που πετάει στον δρόμο μια έγκυο εργαζόμενη χωρίς καν να δίνει λογαριασμό.

Ξεχνάνε όμως κάτι. Οι εργαζόμενες στις ΜΚΟ δεν είναι μόνες τους. Είναι γελασμένοι οι κύριοι και οι κυρίες της CARITAS εάν νομίζουν πως το Σωματείο και η συνάδελφοι της εργαζόμενης θα την αφήσουν μόνη της. Είναι βαθιά νυχτωμένοι εάν νομίζουν πως η απόλυσή της θα περάσει στα ψιλά.

Απαιτούμε, άμεσα να ανακληθεί η απόλυση της συναδέλφισσας και εκείνη να επιστρέψει κανονικά στην εργασία της με το πέρας της άδειας μητρότητας.

Καμία ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία, κανένας εργαζόμενος και καμία εργαζόμενη μόνη της απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε!