Συνάδελφοι στις εταιρίες δημοσκοπήσεων και έρευνας αγοράς, όλοι στη Γενική Συνέλευση, Κυριακή 16 Οκτώβρη, 10.30πμ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΗ, 10:30πμ

         (Στο Μουσείο Μακρονήσου, Ασωμάτων 31, Θησείο)

Συνάδελφοι/ συναδέλφισσες στην έρευνα αγοράς και τις δημοσκοπήσεις

Από τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης στην τριετία της πανδημίας και από αυτή στην «ενεργειακή κρίση» και την καλπάζουσα αύξηση τιμών σε τρόφιμα και βασικά είδη κατανάλωσης, σφυροκοπούμαστε ανελέητα από τις αντιλαϊκές πολιτικές, παλεύοντας με νύχια και με δόντια για την επιβίωση μας.

Η εργοδοτική αυθαιρεσία και το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων από όλες τις κυβερνήσεις, επιδεινώνουν τις συνθήκες εργασίας και τις μισθολογικές αποδοχές, ενώ ο φόβος τις ανεργίας παγώνει τις αντιδράσεις. Ο κλάδος της έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων, πριν καν από το ξέσπασμα της κρίσης μαστιζόταν από την επισφάλεια λόγω ελαστικών σχέσεων εργασίας (μπλοκάκι και σύμβαση έργου). Από το 2019 και μετά όμως, εξαιτίας εφαρμογής νέου καθεστώτος εργασίας με τίτλο κτήσης η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία. Πιο συγκεκριμένα:

• Από την άνοιξη του 2019 που άρχισε να εφαρμόζεται ο (ψηφισμένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) τίτλος κτήσης, οι ερευνητές υποχρεώθηκαν εκβιαστικά και υπο το καθεστώς απόλυτης άγνοιας να απογραφούν στον ΕΦΚΑ ως αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι περιστασιακά. Μέχρι τότε οι επιχειρήσεις τους έλεγαν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει.

• Οι ερευνητές δεν άργησαν να ανακαλύψουν ότι καταβάλουν πλέον μόνοι τους τις ασφαλιστικές εισφορές και ότι το καθαρό εισόδημα τους μειώθηκε περίπου κατά 10%.

• Λίγο αργότερα οι ερευνητές θα ανακαλύψουν ότι ο ΕΦΚΑ δεν εκκαθαρίζει τις ασφαλιστικές τους εισφορές με τη δικαιολογία ότι δεν διαθέτει το κατάλληλο λογισμικό. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι εργαζόμενοι να μην έχουν ασφαλιστική κάλυψη και να παραλαλάνε για να τους μετρήσουν τα ένσημα.

• Μεγάλοι ευνοημένοι από τον τίτλο κτήσης ήταν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που απαλλάχτηκαν εντελώς από τις ασφαλιστικές εισφορές μη διστάζοντας να παραβιάσουν ακόμα και το νομικό πλαίσιο αυτού του νόμου εκτρώματος, απασχολώντας τους ερευνητές για περισσότερους από τρείς μήνες. Η παραβίαση του καθεστώτος περιστασιακότητας συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τις πλάτες των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Η απουσία κατάλληλου λογισμικού είναι προφανώς μια αισχρή δικαιολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι έρχεται η εφαρμογφη του λογισμικου από μήνα σε μήνα τα τελευταία δύο χρόνια.

• Πολλές εταιρείες στην προσπάθεια του να παρουσιαστούν νομότυπες δέν καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές κάθε μήνα αλλά κάθε τετράμηνο. Έτσι παρουσιάζουν την εργασία των ερευνητών ως περιστασιακή για να συνεχίσουν να τους απασχολούν με τίτλο κτήσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παίρνουν μόνο 75 ένσημα το χρόνο αντί για τουλάχιστον 250 για συνεχόμενη αιτήσια απασχόληση και έχοντας πληρώσει εισφορές όλο το έτος (!).

Η πανδημία έφερε και την τηλεργασία που ήρθε για να μείνει. Για μια ακόμα φορά κερδισμένες είναι οι εταιρείες, που μείωσαν εντυπωσιακά και το λειτουργικό τους κόστος. Ούτε λόγος για αποζημίωση των ερευνητών που επωμίζονται πλέον και το τηλεπικοινωνιακό και λειτουργικό κόστος αλλά και μετατρέπουν το σπίτι τους σε γραφείο. Η επίσημη δικαιολογία τους είναι ότι οι ερευνητές δεν είναι μισθωτοί οπότε δεν δικαιούνται αποζημίωση.

Ξεχωριστά ταλαιπωρημένη κατηγορία αποτελούν και οι ερευνητές και απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ. Φυσικά και επωφελήθηκε η ΕΛΣΤΑΤ από τον τίτλο κτήσης αλλά και εδώ και χρόνια απασχολεί ερευνητές με μπλοκάκι τύπου φασόν χωρίς να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές χρησιμοποιώντας ένα απίθανο ”παραθυράκι” στο νόμο. Πέρα από αυτά, η ΕΛΣΤΑΤ καθυστερεί απαράδεκτα τις πληρωμές ερευνητών (6μηνο) και απογραφέων επικαλούμενη απίστευτες δικαιολογίες!

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η οργανωμένη δράση των ερευνητών μέσα από το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας έχει καταφέρει καίρια χτυπήματα στο απαράδεκτο καθεστώς εργασίας των ερευνητών, ανοίγοντας δρόμο όχι μόνο για την απόσυρση του τίτλου κτήσης αλλά και την κατάργηση κάθε επισφαλούς τρόπου ελαστικής εργασίας.

Συγκεκριμένα, συνάδελφοι ερευνητές κατήγγειλαν την παραβίαση του νομικού πλαισίου για τον τίτλο κτήσης στις εταιρείες που εργάζονταν με αποτέλεσμα αυτός να αποσυρθεί από τουλάχιστον δύο από αυτές. Παράλληλα, η παρέμβαση και η υποβολή υπομνήματος στον ΕΦΚΑ από το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας σχετικά με την παραβίαση της νομοθεσίας για τον τίτλο κτήσης πυροδότησε ελέγχους σε εταιρείες.

Η παρέμβαση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας στην ΕΛΣΤΑΤ αλλά και η δράση διαμαρτυρίας ερευνητών και απογραφέων διεκδίκησε και πέτυχε καταβολή καθυστερούμενων δεδουλευμένων.

Στόχος μας είναι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το σύνολο των συναδέλφων στις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Διεκδικούμε εργασία με σύμβαση αορίστου χρόνου και πλήρη επιδόματα, δώρα και άδειες. Απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αποδοχές αντίστοιχες της απαιτητικής και επίπονης εργασίας μας.

Δύναμή μας είναι η ενότητα και η συλλογική μας δράση.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΗ, 10:30πμ

(Στο Μουσείο Μακρονήσου, Ασωμάτων 31, Θησείο)

Ώρα Προσέλευσης: 10:00πμ

Με οργάνωση και αγώνα κόντρα πάμε στο χειμώνα!

9 Νοέμβρη, όλοι στην Απεργία