Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για την υγεία

Η κυβέρνηση κατέθεσε στη βουλή ένα ακόμα βαθιά αντιλαϊκό  νομοσχέδιο, αυτή τη φορά βάζοντας στο στόχαστρο τη δευτεροβάθμια περίθαλψη με σκοπό να σαρώσει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού μας στη δωρεάν υγεία.

Με νωπές ακόμα τις μνήμες από την εγκληματική τους πολιτική στην έξαρση της πανδημίας που είναι ακόμα εδώ, πολιτική που έβαζε στη ζυγαριά τις «αντοχές» της οικονομίας εις βάρος των ζωών μας, έρχονται να δώσουν ακόμα ένα χτύπημα στο δικαίωμα μας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία κατά παραγγελία των κλινικαρχών και των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων της υγείας.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει καταγγελθεί καθολικά από χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς και τα συλλογικά τους όργανα, την ΟΕΝΓΕ, τις μεγαλύτερες Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών σε όλη την Ελλάδα που από την αρχή της εβδομάδας με πολύμορφες κινητοποιήσεις είναι στο δρόμο απαιτώντας την απόσυρση του.

Τα πιο βασικά  άρθρα περιέχουν:

  • Κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ

Η λύση τους για τις πολύμηνες έως και πολύχρονες λίστες αναμονής για μια εξέταση ή ένα χειρουργείο δεν είναι να γίνουν μόνιμες προσλήψεις ιατρών και υγειονομικού προσωπικού (τα κενά σήμερα ξεπερνάνε τις 30.000) αλλά να καθιερώσουν τη λογική «όποιος έχει να πληρώσει στον ιδιώτη, επιβιώνει».  Σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, το ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή το ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες ανθρώπους που θα βρεθούν στην ανάγκη.

Για παράδειγμα τα 3.000 παιδιά των παιδιατρικών νοσοκομείων της Αττικής που είναι σε πολύμηνες λίστες αναμονής οδηγούνται κατευθείαν στους ιδιωτικούς ομίλους.

Το ίδιο μέτρο εκβιάζει όχι μόνο τον λαό αλλά και τους ίδιους τους γιατρούς που αν και εφόσον «θέλουν» να ενισχύσουν το εισόδημά τους, πρέπει να βγουν στην πιάτσα της αγοράς και να χρησιμοποιούν σαν δεξαμενή πελατείας τα δημόσια νοσοκομεία! Να σημειώσουμε ότι εκτός από τις προσλήψεις που δε γίνονται, οι απολαβές των γιατρών είναι πίσω από τα επίπεδα του 2009!

  • Είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης

Με “part time” ιατρικό προσωπικό επιχειρούνται να καλυφθούν κενά και ελλείψεις σε δημόσιες μονάδες υγείας, καταδικάζοντας τους ασθενείς σε τραγική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και σε επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας.

Συνάδελφοι, πρόκειται για ένα διαχρονικό σχέδιο που υλοποιείται κομμάτι κομμάτι  από όλες τις κυβερνήσεις, στοχεύουν τη συμπίεση του κόστους λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας και της ενίσχυσης της εμπορευματικής τους λειτουργίας με τα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία στα οποία οι ασθενείς θα πληρώνουν αδρά. Αυτά τα μέτρα άλλωστε είναι η συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ενίσχυσε, γιγάντωσε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία, δεν “άγγιξε” τον ιδιωτικό τομέα υγείας που πλούτιζε, αλλά τον άφηνε να συνυπάρχει αρμονικά με το υποστελεχωμένο και εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ.

Να σημάνει συναγερμός. Δίνουν τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας σε μία περίοδο που το λαϊκό εισόδημα κατασπαράζεται από τις αυξήσεις φωτιά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Την ίδια στιγμή μοιράζουν απλόχερα δισεκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Συνάδελφοι, η υγεία μας δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Είναι υπόθεση του καθενός μας η υπεράσπιση του αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας που θα μπορεί να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε όποιον τις χρειάζεται.  Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν τον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα και να απαιτήσουν την απόσυρση του.

Έχουμε πλούσια πείρα από την περίοδο της πανδημίας  που αποδείξαμε ότι ο λαός σε μια γροθιά με τους υγειονομικούς μπορούν να παλέψουν και να υπερασπιστούν τη ζωή τους, την υγεία τους, τα δικαιώματά τους. Η επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας στις 9/11 μας έβγαλε πιο δυνατούς, πιο πολλούς και πιο αποφασισμένους. Να βάλουμε και πάλι τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις.

Καμία ανοχή – Καμία αναμονή – Όλοι στον αγώνα

  • Για αποκλειστικά και δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας για το λαό μας!
  • Για τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου
  • προσωπικού, με ουσιαστικές αυξήσεις στο μισθό τους.
  • Για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος
  • υγείας.
  • Για να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα νοσοκομείο, κανένα κέντρο υγείας.

Συμμετέχουμε στη στάση εργασίας που προκήρυξε το ΕΚΑ για την Πέμπτη 1/12 (12-3μμ), μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της βουλής και  στη συγκέντρωση 1:00μμ στη βουλή