Η εργοδοσία της OneWay παίζει με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων!

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την εργοδοσία στο τηλεφωνικό κέντρο της One Way που δεν λογαριάζει τα δικαιώματα, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην προσπάθεια της να πετύχει τους στόχους της.

Πιο συγκεκριμένα, η εργοδοσία:

• Λειτουργεί σε γραφεία ακατάλληλα, με δεκάδες εργαζόμενους κυριολεκτικά στοιβαγμένους σε λίγα τετραγωνικά χωρίς κατάλληλο χώρο για διάλειμμα όπως προβλέπει ο νόμος, αφού η κουζίνα χωρά ελάχιστους με αποτέλεσμα το διάλλειμα να γίνεται στο πεζοδρόμιο (!) παρέα με τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από τη στιγμή που τα δύο 20λεπτα διαλείμματα πραγματοποιούνται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ για όλες τις ομάδες θυμίζοντας στρατώνα! Με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός στις τουαλέτες, την κουζίνα (που δεν φτάνει ουύτε για να φάνε 10 άτομα), την σκάλα. Πότε θα πας τουαλέτα, πότε θα φας και θα πιείς λίγο νερό, αυτά καθόλου δε νοιάζουν την εργοδοσία.

• Δεν «αναγνωρίζει» αναρρωτικές άδειες, αφού ακολουθούν τηλέφωνα και πιέσεις από τους προϊστάμενους για να έρθεις άρρωστος στη δουλειά στο όνομα της παραγωγικότητας (productivity: «πόσες αιτήσεις θέλεις ακόμα για να μην είσαι κίτρινος;»). Οι προϊστάμενοι «κάνουν τον γιατρό» καθημερινά σχεδόν υποδεικνύοντας: «πάρε ένα depon και έλα», «λίγο συνάχι δεν είναι λόγος να απουσιάσεις». Η μόνη «αποδεκτή» άδεια είναι αυτή των δύο ημερών/μήνα, η οποία πρέπει να ζητηθεί δέκα ημέρες πριν(!!) και με την προϋπόθεση να μην έχουν μείνει πίσω οι στόχοι!

• Δεν διαθέτει ούτε γιατρό εργασίας (μόνο τηλεφωνικά!) για τους δεκάδες εργαζόμενους, ούτε καν φαρμακείο!

Με 2 λόγια, οι εργαζόμενοι εργάζονται σε έναν χώρο επικίνδυνο για την υγεία τους, χώρο με αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης της οποιασδήποτε ίωσης-γρίπης.

Παράλληλα, η εργοδοσία μέσα από τους ανθρώπους της πιέζει να ερχόμαστε ένα τέταρτο νωρίτερα από την κανονική οχτάωρη βάρδια με το επιχείρημα ότι «πρέπει να ανοίγουν νωρίτερα οι υπολογιστές για να μη χαθεί χρόνος για την παραγωγή». Ακόμα, έχει κάνει την «έκτακτη υπερωριακή απασχόληση» καθημερινό κανόνα για τουλάχιστον μισή ώρα μετά τη λήξη της βάρδιας καθημερινά, ακόμα και ορισμένα Σάββατα μέχρι και οχτώ ώρες!]

Ακόμα πιέζει και λοιδορεί όσους/ες δεν πιάνουν τον καθημερινό στόχο παραγωγικότητας με χαρακτηρισμούς όπως «μηδενικοί» και «τουρίστες» είτε εξαναγκάζοντας τους τελικά σε παραίτηση είτε αλλάζοντας τους τιμωρητικά βάρδια είτε απολύοντας τους με συνοπτικές διαδικασίες (όπως οι 3 απολύσεις μέσα στον Ιανουάριο).

Ακόμα και το «τυράκι» του bonus χάνεται αν κάποιος απουσιάσει πάνω από δύο ημέρες το μήνα, ακόμα και για λόγους ασθένειας!

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

Συναδέλφισσες/οι,

Μπορούμε να βάλουμε φρένο στην εργοδοσία της One Way! Με οργάνωση στο σωματείο μας να διεκδικήσουμε όλοι μαζί εδώ και τώρα:

• Να μπει τέλος στις πιέσεις κάθε μορφής! Δεν θα ερχόμαστε άρρωστοι στη δουλειά, δεν θα ερχόμαστε 15 λεπτά νωρίτερα! Δεν θα κάνουμε υπερωρίες με πιέσεις κι εκβιασμούς!

• Να γίνει έλεγχος από τον αρμόδιο φορέα για την καταλληλότητα του χώρου, ώστε να έχουμε αξιοπρεπές διάλλειμα, γιατρό εργασίας & φαρμακείο έκτακτης ανάγκης σε προσβάσιμο χώρο.

• 2 διαλλείματα των 30 λεπτών για πλήρη απασχόληση, βάσει του προβλεπόμενου κανονισμού για εργασία με ακουστικά και οθόνη. Διάλλειμα ανά ομάδες και όχι ταυτόχρονο για όλους.

• 8ωρο – 5ήμερο ωράριο, κανείς το Σάββατο 17/2 για δουλειά παρά τη θέληση του!

• Να δοθεί ανθυγιεινό επίδομα ακουστικού 15%! Αναγνώριση όλων των 3ετιών και πτυχίων! Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας! Θέλουμε να ζούμε από τον μισθό μας και όχι από τα bonus!

• Να δίνονται κανονικά όλες οι άδειες των εργαζομένων!

Συναδέλφισσες/φοι στην One Way,

Τα αιτήματα μας είναι δίκαια! Καμία και κανένας δεν είναι μόνος απέναντι στην εργοδοσία! Όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε τα αιτήματα μας και τη ζωή που μας αξίζει! Όλες και όλοι στο Σωματείο!

Στον φόβο ότι «τίποτα δε γίνεται» αποδεικνύεται ότι οι εργαζόμενοι έχουμε τεράστια δύναμη! Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε απεργία με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων στις 4 μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου (Teleperformance, Webhelp, TTEC, Foundever), ενώ νέα απεργία θα πραγματοποιηθεί σε αυτές στις 19/2.

Με τη συμμετοχή μας στο σωματείο μπορούμε να σπάσουμε τον φόβο και στην One Way.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ – ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας την Τετάρτη 21 Φλεβάρη στις 18:30 στα γραφεία του Σωματείου (Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου 48Β – Εργατικό Κέντρο Αθήνας).

Στη Γενική Συνέλευση θα συζητήσουμε πως θα οργανώσουμε την απεργιακή μας απάντηση στις 28 Φλεβάρη, διεκδικώντας ουσιαστική αύξηση των μισθών μας και μέτρα προστασίας του εισοδήματος μας ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Η αγανάκτηση που νιώθουμε μπορεί να γίνει οργάνωση και διεκδίκηση μέσα από τη συμμετοχή στην απεργία. Γινόμαστε κομμάτι των δεκάδων ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων, σωματείων που έχουν ήδη πάρει απεργιακές αποφάσεις.