Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 1η Μάη στο Σύνταγμα 10.30 π.μ.!

Με παρακαταθήκη την πετυχημένη απεργιακή μάχη στις 6 Απρίλη, συνεχίζουμε – κλιμακώνουμε την 1η Μάη

Απεργιακό συλλαλητήριο την Κυριακή 1η Μάη, 10:30πμ, στο Σύνταγμα

(Προσυγκέντρωση του Σωματείου, 9:30πμ, Πλατεία Κάνιγγος)

Η Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά έως σήμερα, είναι ορόσημο θυσίας και μνήμης για την τάξη μας. Τα μηνύματα της αποτελούν φωτεινό φάρο, κάνουν επίκαιρο το σύνθημα ότι ελπίδα είναι η πάλη των λαών”. Σηματοδοτούν και φωτίζουν τους αγώνες μας για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους, για μια κοινωνία ειρήνης, αλληλεγγύης και ευημερίας, όπου θα μπορούμε να απολαμβάνουμε όλα όσα παράγουν τα χέρια και το μυαλό μας, όπου η δουλεία μας δεν θα είναι πηγή πλούτου και χλιδής για τους λίγους και φτώχειας και συμφοράς για τους πολλούς.

Απαιτούμε άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο των ληστών!

Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει στη δίνη ενός ακόμα πολέμου. Θύμα του αυτή τη φορά ο ουκρανικός λαός. Η δολοφονική εισβολή της Ρωσίας είναι ένας ακόμα κρίκος στο παιχνίδι των  ανταγωνισμών με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, δικτύων μεταφοράς ενέργειας και υποδομών στο έδαφος της Ουκρανίας. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και βυθίζει τους λαούς στη δυστυχία, τη φτώχεια και την προσφυγιά. Οι αρνητικές του συνέπειες είναι ήδη μεγάλες τόσο για τον ουκρανικό λαό όσο και για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Πέρα από τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται, δυναμώνουν ακόμα περισσότερο οι ροές των προσφύγων και ξεριζωμένων από τον τόπο τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκληματικές ευθύνες, πρωταγωνιστεί και εμπλέκει επικίνδυνα τη χώρα μας ακόμα πιο βαθιά στους πολεμικούς ανταγωνισμούς, στέλνοντας πολεμικό υλικό, παραχωρώντας ελληνικό έδαφος για ΝΑΤΟϊκες βάσεις από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη. Από κοντά, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, επικροτούν και τα υπόλοιπα κόμματα που ορκίζονται πίστη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων για όλους με ουσιαστικές αυξήσεις και συγκροτημένα δικαιώματα

Η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο και το μηνιάτικο τελειώνει στο πρώτο δεκαήμερο. Είναι συνέπεια της απελευθέρωσης της ενέργειας και της πράσινης μετάβασης που υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και που τώρα φουντώνει και εξαιτίας του πολέμου μας έχει γονατίσει όλους. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ, ενώ παραμένουν οι εικόνες ντροπής της υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της υγείας και της αντιμετώπισης της ως κόστος.

 Οι εργοδότες μας θησαυρίζουν από τη δικιά μας δουλειά! Η αύξηση των 1,66 ευρώ τη μέρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό είναι όχι μόνο αρκετά κάτω από αυτόν πριν από 13 χρόνια αλλά και από τους ρυθμούς αύξησης του πληθωρισμού, ιδιαίτερα των τελευταίων μηνών που λεηλατούν την τσέπη μας καθημερινά. Είναι ζήτημα ανάγκης και πραγματικής ουσίας να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους για υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) στα 825€, για  την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των τριετιών,  με αυξήσεις που να είναι μεγαλύτερες από το κύμα των ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα, συνολικά στην ενέργεια, στα καυσίμων, στα εισιτήρια.

Προχωράμε πιο αποφασιστικά!

Στις 6 Απρίλη χιλιάδες απεργοί δώσαμε μαζική και μαχητική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία. Δείξαμε ότι ο μόνος αποτελεσματικός δρόμος είναι αυτός που βάζει στο επίκεντρο αυτά που έχουμε ανάγκη σήμερα για να ζήσουμε, ενάντια στον αντίπαλο μας,  το μαύρο μέτωπο εργοδοσίας, κυβερνήσεων και των ανθρώπων τους μέσα στα σωματεία. Μόνο μέσα από τους αγώνες στα σωματεία μας και τη σύγκρουση  θα επιβάλλουμε αυξήσεις, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας,  μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία.  Κανέναν κυβερνητικό ή άλλο σωτήρα δεν περιμένουμε! Παίρνουμε θάρρος από τους μεγάλους αλλά και νικηφόρους αγώνες που δίνονται σήμερα στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στους οικοδόμους και αλλού!

Στείλαμε και πάλι στα σκουπίδια τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη, παρά τα εμπόδια που προσπάθησε η κυβέρνηση να βάλει σε πολλά σωματεία,  βγάζοντας παράνομη την απεργία και επιστρατεύοντας την καταστολή με συλλήψεις απεργών.  Δεν τους πέρασε πουθενά! Παρά τα εμπόδια που προσπάθησαν να βάλουν για άλλη μια φορά και δυνάμεις μέσα στο κίνημα, όπως αυτές τις ΓΣΕΕ, που σε πλήρη στοίχιση με τις ανάγκες των εργοδοτών, καλλιεργούν τη λογική του «κοινωνικού εταιρισμού» και της «ρεαλιστικότητας του εφικτού». Παρά την παρελκυστική τακτική και «αριστερών» δυνάμεων που καλλιεργούν το ιδεολόγημα της αναποτελεσματικότητας των αγώνων και προτάσσουν ως μόνη λύση την κυβερνητική εναλλαγή.

Την Πρωτομαγιά του 2022,  στεκόμαστε στο ύψος των καιρών, διεκδικούμε αυτά που είναι αναγκαίο και σύγχρονο να απολαμβάνουμε. Για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, πολέμους, εκμετάλλευση. Εδώ και τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για:

  • Συλλογικές συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς για όλους – μόνιμη και σταθερή δουλειά –κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης – όχι στις απολύσεις – όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.
  • Άμεση απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να κλείσουν οι βάσεις, κανένα λιμάνι να μην χρησιμοποιηθεί για τους αμερικαΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
  • Να σταματήσει η αισχροκέρδεια – κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης – διαγραφή των χρεών – κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα – κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για την εργατική λαϊκή κατοικία – να μειωθεί η τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50%.