Ανακοίνωση για το κέντρο διανομής ανταλλακτικών της KOSMOCAR A.E

Συναδέλφισσες/οι στο κέντρο διανομής ανταλλακτικών της KOSMOCAR A.E. στον Ασπρόπυργο,

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται αυτές τις μέρες στις οικονομικές εφημερίδες δείχνουν ρεκόρ επενδύσεων και κερδοφορίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, για το 2022 αντλήθηκαν κεφάλαια 6,2 δις. ευρώ από 611 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το μέρισμα που έδωσαν πέρυσι στους μετόχους τους 73 επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ήταν το μεγαλύτερο της 12ετίας, ενώ η κερδοφορία των μεγαλύτερων ομίλων της χώρας κατέγραψε ρεκόρ φτάνοντας στα 6,62 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2022.

Είναι στοιχεία που ζαλίζουν όλους εμάς που ξεροσταλιάζουμε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή για το κουπόνι του «market pass», αφού, σύμφωνα και με τη μελέτη του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, ο μισθός τελειώνει τη 18η μέρα του μήνα και ψάχνουμε να βρούμε τρόπους για να την βγάλουμε  τις υπόλοιπες 12.

Φυσικά, το τι κερδίσαμε από αυτόν τον οργασμό επενδύσεων και κερδοφορίας δεν χρειάζεται να μας το πει καμία μελέτη και καμιά εφημερίδα. Το ζούμε καθημερινά και  αποτυπώνεται στα …voucher και στα pass που ανακοινώνει μήνα παρά μήνα η κυβέρνηση, ως «ανακούφιση» τάχα από την ακρίβεια που σαρώνει, σε συνδυασμό με τους άθλιους μισθούς.

Η ίδια ακριβώς κατάσταση επικρατεί και στην KOSMOCAR A.E. Εδώ και δώδεκα χρόνια έχουμε να δούμε αυξήσεις στους μισθούς μας, από τότε που κατάργησαν με νόμο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι κυβερνήσεις όλων των «χρωμάτων» και που καμία δεν επανέφερε μετά από την κρίση στα προηγούμενα επίπεδα.  Μόνο η κερδοφορία των επιχειρήσεων αυξήθηκε, αφού ο βαθμός εκμετάλλευσης και εντατικοποίησης της εργασίας αυξήθηκε σε όλες τις επιχειρήσεις.

Πρέπει εδώ να θυμηθούμε, συνάδελφοι, ποιοι ήταν αυτοί που στην περίοδο της πανδημίας λειτούργησαν τις επιχειρήσεις με κίνδυνο ακόμη και την ζωή τους. Ότι χωρίς εμάς τίποτα δεν κουνιόταν, καμία επιχείρηση δεν θα στεκόταν όρθια, πόσο δε μάλλον να είναι κερδοφόρα. Αντί να δούμε να αυξάνεται ο μισθός μας, βλέπουμε να παραμείνει κολλημένος και να μας εμπαίζουν με εκφράσεις «ότι θα το δούμε» ,το «εξετάζουμε», «είναι δύσκολα τα πράγματα» και πάει λέγοντας και η ζωή περνά…

Άλλωστε, σε συνάντηση που είχαμε τον προηγούμενο μήνα με την Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, όπως όλοι θυμόμαστε, αφού θέσαμε τα αιτήματα μας για αυξήσεις στους μισθούς μας ουσιαστικές και για καλύτερες συνθήκες εργασίας, ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα πάνω στα αιτήματα μας αφήνοντας το ανοιχτό για το μέλλον. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, αυτό δεν είναι τακτική μόνο της εν λόγω εταιρείας, το συναντάμε σε όλες τις επιχειρήσεις. Είναι στρατηγική επιλογή των μεγάλων επιχειρήσεων και των εκπροσώπων τους σε κυβερνητικό επίπεδο.

Αποτυπώνεται όμως και στους εκβιασμούς για τις «αντοχές της οικονομίας» και τη «δημοσιονομική σταθερότητα», που είναι προϋπόθεση για να πιάσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα. Σε αυτόν τον στόχο συγκλίνουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα. Σε αυτόν τον «φαύλο κύκλο» καταδικάζει τον λαό το κοινό τους πρόγραμμα, που θα κλιμακώνεται μετά τις εκλογές, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση. Αυτό φανερώνουν και οι αντεργατικοί νόμοι που όλοι μαζί έχουν ψηφίσει διαχρονικά και είναι «κράχτης» για την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων.

Να λοιπόν γιατί οι επενδύσεις και η ανάπτυξη για τα κέρδη δεν συναντιούνται πουθενά με τις ανάγκες μας. Αντίθετα, προϋποθέτουν θυσίες δίχως τέλος από τους εργαζόμενους είτε με «βιώσιμες πολιτικές» που λέει η ΝΔ είτε με «δίκαιη ανάπτυξη» που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε «διάλεξε από ποια τσέπη θα χάσεις».

Η εμπειρία εξάλλου από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκαλυπτική: Το «κοινωνικό μέρισμα» που είναι η προηγούμενη …έκδοση των pass της ΝΔ, είχαν ως προϋπόθεση τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου από τη φορολόγηση και το χαράτσωμα του λαού, όπως και το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ.

Ποιος θα είναι λοιπόν δυνατός την επομένη μέρα; Μια κυβέρνηση του ενός ή του άλλου που θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική; Που θα τη χειροκροτούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι; Αυτοί δηλαδή που υπαγορεύουν την πολιτική οποιασδήποτε κυβέρνησης, με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος του λαού…

Ή θα είμαστε εμείς δυνατοί με ένα πιο ισχυρό σωματείο και εργατικό κίνημα στην πρώτη γραμμή της πάλης, ενάντια στη στρατηγική τους. Μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε ανάσες, να αποσπάσουμε κάτι για εμάς, με μια αποφασιστική στάση που στο επίκεντρο θα έχει τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων.

  • Διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
  • Καλύτερες συνθήκες και όρους δουλειάς, θέρμανση – ψύξη για να μπορούμε να εργαζόμαστε ως άνθρωποι
  • Προσλήψεις εργαζομένων στα πόστα που χρειάζεται