Πολυτεχνείο 2022: 49 χρόνια μετά ο Νοέμβρης του ’73 οδηγεί και εμπνέει τους αγώνες μας! Όλες και όλοι στην συγκέντρωση και την πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ!

Τα μηνύματα από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα και αναδεικνύουν ότι όταν ο λαός το αποφασίσει μπορεί με τον αγώνα του να αφήσει τεράστιο αποτύπωμα στην ιστορία, να ανατρέψει την πολιτική που χτυπάει τα δικαιώματά, το μισθό και τις ελευθερίες του.

Κανένα δικαίωμα, καμία αλλαγή δεν κερδήθηκε περιμένοντας κάποια κυβερνητική εναλλαγή ή κάποια λύση από τα πάνω, ο λαός με τους μεγάλους του αγώνες βάζει πάντα τη σφραγίδα.

49 χρόνια μετά, παραμένουν επίκαιρα τα συνθήματα «Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ», «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία», σε μία περίοδο που τα ιμπεριαλιστικά μπλοκ Ρωσία-ΝΑΤΟ-ΕΕ δολοφονούν αμάχους, εντείνουν τη φτώχεια, θυσιάζουν ζωές για να προστατευθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων στην περιοχή. Ο πόλεμος εντείνει την ανασφάλεια γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή μας, το φόβο να γίνει η χώρα μας στόχος αντιποίνων, εντείνει τα βάρη που καλούνται να πληρώσουν οι λαοί, είτε μέσω των δισεκατομμυρίων που δαπανώνται για πολεμικούς εξοπλισμούς είτε μέσω των αυξήσεων στα καύσιμα, στην ενέργεια, σε είδη πρώτης ανάγκης.

Για αυτό το αίτημα για απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, για να μην γίνεται ορμητήριο θανάτου η Ελλάδα από άκρη σε άκρη, έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα. Για να κλείσουν οι ξένες βάσεις, για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους.

Παραμένουν επίκαιρα τα αντιφασιστικά μηνύματα του Πολυτεχνείου σήμερα που βλέπουμε τις ίδιες ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές δυνάμεις που στήριξαν τη Χούντα στη χώρα μας να παρουσιάζονται ως υπερασπιστές της δημοκρατίας. Η σημερινή κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια αθωώνουν το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τις δυνάμεις που στηρίζουν το αντιδραστικό καθεστώς του Ζελενσκι. Μιλάνε για δημοκρατία αυτοί που χειροκροτούν τα ναζιστικά τάγματα στη Βουλή.

Ο λαός, όταν αποφασίσει να μην διαλέξει στρατόπεδο ληστών, να συγκρουστεί με τη συνολική πολιτική που εξυπηρετεί τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις συμμαχίες τους μπορεί να κερδίσει μεγάλες κατακτήσεις. Οι αγώνες που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα σε πολλούς χώρους δουλειάς εμπνέουν κάθε συνάδελφο που βλέπει ότι τίποτα δεν παραμένει στάσιμο, ότι χρειαζόμαστε μαζικούς αγώνες σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο. Οι αποφάσεις αυτές και η συγκλονιστική απεργία στις 9 Νοέμβρη να γίνουν ορόσημο σε κάθε χώρο δουλειάς για Συλλογικές Συμβάσεις παντού.

Οι αγώνες του χθες εμπνέουν τους αγώνες του σήμερα

Στα μάτια των συναδέλφων που σήμερα, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες βγήκαν μπροστά, θυσίασαν το μεροκάματό τους και αποφάσισαν να απεργήσουν σχηματίζοντας μια πρωτοφανή συγκέντρωση βλέπουμε τους χιλιάδες εργαζομένους, τις νέες και τους νέους του αντιδικτατορικού αγώνα που με την αλύγιστη στάση τους άφησαν τεράστια αγωνιστική παρακαταθήκη. Το «Πολυτεχνείο» μας καλεί να μείνουμε ανυπότακτοι, να αντιπαλεύουμε καθημερινά τις φωνές που μας καλούν να περιμένουμε καρτερικά μήπως κάτι αλλάξει, να συμβιβαστούμε με την κατάσταση, να βάλουμε πλάτη για το καλό της επιχείρησης.

Το σωματείο μας τιμάει τη 49η επέτειο της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου όχι μουσειακά αλλά στην πράξη, μέσα από τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στο σύστημα που με οποιαδήποτε μορφή εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τσακίζει συνεχώς δικαιώματα, χτυπάει τη συνδικαλιστική δράση, ποινικοποιεί τους αγώνες. Οργανωμένα δεν πειθαρχήσαμε στους αντισυνδικαλιστικούς νόμους, δεν δεχτήκαμε να φακελώσουν το μητρώο μας, δεν μείναμε με τα στόματα κλειστά στην πανδημία, συμβάλαμε στον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου όταν είχε απαγορευτεί.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τα λίγα γιατί βλέπουμε καθημερινά τις δυνατότητες που έχουμε να ζήσουμε πολύ καλύτερα, με λιγότερο χρόνο εργασίας, χωρίς εντατικοποίηση, καλύτερες συνθήκες εργασίας. Βάζουμε στο στόχαστρο εργοδοσία και την πολιτική που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, βάζουμε στο στόχαστρο τα μονοπώλια και τις συμμαχίες τους για να εξασφαλίζουν όλο και μεγαλύτερα κέρδη.

Η τεράστια απεργία στις 9 Νοέμβρη μας πεισμώνει και μας εμπνέει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, ακόμα περισσότεροι, ακόμα πιο δυναμικά.

Το σωματείο μας θα καταθέσει στεφάνι την Τετάρτη 16 Νοέμβρη στις 5μμ. Τόπος συνάντησης το Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος) στις 17.00 το απόγευμα.

Όλες και όλοι στα συλλαλητήρια σε όλες τι πόλεις, στην Αθήνα, στην πορεία στην Πρεσβεία των ΗΠΑ